Seizoenarbeid zit fruittelers hoog

De nieuwe wetgeving voor arbeid zit fruittelers hoog, bleek dinsdag op de algemene ledenvergadering van de ZLTO/NFO-vakgroep Fruitteelt in Heinkenszand. Die wetgeving is totaal niet toegesneden op seizoensmatige arbeid, vinden de ondernemers.

En als een ondernemer dan het contract wil stoppen, is dat aan veel regels gebonden en is een zogeheten transitievergoeding verplicht. ‘Daarin lopen we als fruittelers gewoon vast’, zegt Kavelaars, die de bijeenkomst leidde. ‘Telers hebben daar veel zorg over.’
Andere sectoren met seizoensmatige arbeid zitten in hetzelfde schuitje, geeft Kavelaars aan, zoals de vollegrondsgroenteteelt en de boomteelt. ‘De wetgeving is niet bruikbaar voor seizoensmatige teelten’, stelt hij.
Ondernemers zoeken daarom naar mogelijkheden om binnen de regels toch flexibel te kunnen zijn met arbeid. Een van de mogelijkheden is het onderling uitwisselen van tijdelijk personeel.
Kavelaar wil onder andere dat in een nieuwe cao Open Teelten meer ruimte komt voor werkbare, flexibele oplossingen.
Een groep telers uit Zeeuws-Vlaanderen wees tijdens de bijeenkomst op het grote verschil met buurland België. Vooral in de grensstreek hebben telers daar veel hinder van.
Al met al liggen de jaarlijkse kosten per hectare in Nederland 2.500 tot 3.000 euro hoger dan in België, hebben de telers berekend. De belangrijkste oorzaak daarvan zijn de arbeidskosten. ‘De oogstarbeid in België is fors goedkoper’, zegt Kavelaars.
Dat steekt de Zeeuws-Vlaamse telers extra omdat collega’s van net over de grens de laatste jaren grotere stukken akkerland kopen in Zeeuws-Vlaanderen voor de aanplant van fruit. Voor het werk dat daarop plaatsvindt gelden de Belgisch regels voor arbeid.

Automatiseren

Op de ledenvergadering deden telers de suggestie om een project te starten om meer arbeid te automatiseren. Vooral het onderzoek naar een plukrobot zou meer aandacht moeten krijgen, vinden telers. Een plukrobot zou de huidige moeilijkheden met arbeid kunnen verlichten.
De suggestie werd gedaan om onderzoek daarnaar op te nemen in de Innovatieagenda Fruitteelt van NFO en PPO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer