Laat voorjaar vollegrondteelten
Het groeiseizoen voor de vollegrondstuinbouw is traag gestart, vooral door de koude nachten. Veel teelten zullen later dit voorjaar in elkaar schuiven, is de verwachting. Nadelig voor de spreiding van oogst - en ander werk en voor de prijzen.
Koen van Wijk‘Het is gewoon laat, later dan we gewend zijn’, zegt adviseur Nico Bakker van Vollegrondsgroente.net. De groei heeft een tijdje stil gestaan, merkt hij op. ‘De verwachting is dat vroege en late teelten straks in elkaar schuiven, zodat met oogsten alles tegelijk komt, vanaf tweede helft mei.’ Juist dat is een nadeel van zo’n trage start, zegt Bakker.
‘Het is half april en de winterbloemkool wordt nog niet geoogst. Straks moet alle bloemkool binnen twee weken geoogst worden, waar het anders uitgesmeerd wordt over zes weken.’ Dat drukt de prijzen, stelt Bakker.
Navraag bij teeltadviseurs in diverse regio’s bevestigt het beeld dat de teelten last hebben van een koud voorjaar.
Plaatselijk heeft de voorjaarstorm van 31 maart bovendien heel wat schade veroorzaakt aan vervroegingsdoeken en tunnels. ‘Veel doeken zijn weg- of kapot gewaaid, net als plastic tunnels. Die gewassen hebben ook een tik gekregen, vooral bladgewassen’, schetst adviseur Theo van Gelder van DLV Plant in Westmaas. Ook in andere regio’s was dat het geval. De schade aan doeken en tunnels is wel snel verholpen.
In het Zuidwesten ligt de groei redelijk op schema, stelt Van Gelder. ‘Bij spruiten was er al vroeg redelijk wat geplant, daarna heeft het werk twee weken stil gestaan.’
Asperges
Ook Zuid-Nederland kent een traag voorjaar. ‘Hier is alles zo’n twee weken later, vooral bij de asperges is het extreem’, zegt Jos van Hamont, adviseur Aardbeien en Vollegrondsgroente bij DLV Plant in Horst.
‘Dat is heel anders dan verwacht. De zachte winter komt er in de asperges niet uit.’ Buiten de verwarmde en bedekte teelten wordt nog nauwelijks een asperge gestoken, vertelt hij. ‘Andere jaren waren die velden begin april al in productie.’
Juist asperges hebben last van koude nachten. De hoge ruggen koelen door hun grote oppervlakte harder af dan andere akkers, verklaart Van Hamont.
De ellende van een laat voorjaar is dat later alles op een hoop komt, stelt hij. ‘Veel telers hebben hun oogstmedewerkers al geregeld voor deze periode, dat moeten ze aanpassen.’
De grond is over het algemeen wel goed bewerkbaar en droog genoeg, volgens de adviseurs. Bakker: ‘De nieuwe aanplant gaat wel door en er wordt hier en daar beregend.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (MM) #691679
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (RL) #691988
Gebruikt, € 5.644
-
Krone AM243CV 3-punts maaier
2003, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6140R (BV) #57072
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Donderdag23° / 14°10 %
-
Vrijdag24° / 11°5 %
-
Zaterdag23° / 15°20 %