Proef druppelirrigatie in uien (video)

Broere Beregening uit Waddinxveen heeft gisteren druppelirrigatie aangelegd in een perceel uien bij René Speelman in Eerste Exloëmond. Met druppelirrigatie is heel gericht water te geven.

Proef+druppelirrigatie+in+uien+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Bij Speelman ligt de proef in een perceelsgedeelte van 18 bij 100 meter. De proef bestaat uit twee gedeelten: met en zonder bemesting.

Op elke bed met vier rijen uien komen twee slangen voor de druppelirrigatie te liggen, ongeveer 6 à 7 centimeter diep in de grond.

IJzer in water

Vorig jaar had de akkerbouwer uit de Veenkoloniën ook een proefobject. Toen zat er te veel ijzer in het water.

Daarom gebruikt Speelman dit jaar water uit de vaart naast het perceel. De installatie met zonnepanelen en vochtsensoren is zelfregulerend.

Broere heeft de machine voor het leggen van de druppelirrigatie aangepast. De kouters hebben smallere voetjes, waardoor er minder schade is aan het bed met de al gezaaide uien.

Waterbesparing

Speelman is een van de deelnemers aan project ‘More Crop per drop in Drenthe’, een initiatief van DLV Plant en Lamb Weston /Meijer (LWM).

De proefobjecten liggen onder andere in consumptie- en zetmeelaardappelen, uien en lelies. Doel van het project is na te gaan welke besparingsmogelijkheden er zijn in het water- en mineralengebruik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer