Illegaal+vlees+uit+China+onderschept
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Illegaal vlees uit China onderschept

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gisteren in Zuid-Holland vlees onderschept uit China. Er geldt een importstop voor de meeste soorten vlees vanwege de slechte controle op diergeneesmiddelen in China.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA doorzochten twee woningen en twee bedrijfspanden, omdat een onderneming werd verdacht van de import van vlees uit China en dit vervolgens in de handel te brengen. Het is nog niet duidelijk van welke diersoort(en) dit vlees afkomstig is.

In totaal werden bij die doorzoekingen honderden dozen met vlees en vleesproducten in beslag genomen, samen met de bedrijfsadministratie.

Ondertussen kijkt het functioneel parket hoeveel vlees er in totaal door dit bedrijf is ingevoerd en wat dit bedrijf hier vervolgens mee heeft gedaan.

Diergeneesmiddelen

De Europese Unie constateerde aan het begin van deze eeuw tekortkomingen bij de controle op het gebruik van diergeneesmiddelen in China. Ook zijn residuen van die geneesmiddelen gevonden in levende dieren en dierlijke producten.

Dat was voor de EU reden om sinds 2002 een verbod in te stellen van de meeste soorten vlees voor menselijke consumptie. Geïmporteerd vlees, dat niet is gecontroleerd, mag daarom niet in de handel worden gebracht.

Door het vlees illegaal in te voeren omzeilde de verdachte onderneming ook de verplichte importcontroles.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer