%27Coulant+met+kooiei+uit+Oekra%C3%AFne%27
Nieuws
© middenformaat

'Coulant met kooiei uit Oekraïne'

De handelsrelatie tussen Oekraïne en de Europese Unie (EU) is belangrijker dan het kleine aandeel kooieieren dat vanuit het land naar Europa komt. Dat bleek gisterenavond tijdens een debat tussen Kamerleden en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Het vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de EU maakt het mogelijk om kooieieren vanuit dat land naar Europa te exporteren.

Nederlandse politici vinden het onacceptabel dat eieren uit landen met een lagere dierwelzijnsstandaard op de Europese markt komen.

Begrip

Maar volgens Dijksma gaat het om meer dan alleen het kooiei. Zij sprak onlangs met haar Oekraïense ambtgenoot en heeft de problematiek aangekaart.

'Er is begrip bij de Oekraïense regering voor onze argumenten. Maar we moeten ook beseffen dat de import van kooieieren onderdeel is van een groter verdrag. Dat verdrag is heel belangrijk voor de relatie tussen Oekraïne en Europa. Het is een soort 'life-line' voor een land dat het toch al heel moeilijk heeft.'

Klein deel

Dijksma tekent daarbij aan de hoeveelheid geïmporteerde kooieieren klein is in vergelijking tot het in Europa geproduceerde volume.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer