Net sluit rond neonicotinoïden

Het gebruik van neonicotinoïden ligt weer onder vuur. De middelen blijken schadelijk voor nuttige insecten en ondermijnen daarmee de geïntegreerde gewasbescherming.

Haijo Dodde en Arno de SnooZelfs zeer lage concentraties van neonicotinoïden hebben al een schadelijk effect op nuttige insecten, stellen Europese Academies van Wetenschappen in een deze week verschenen rapport. De middelen tasten het oriëntatievermogen aan en beïnvloeden het voedselzoekgedrag en de weerbaarheid.
‘Gebruik van neonicotinoïden gaat ten koste van wilde bestuivers en roofinsecten die een belangrijke rol spelen bij de biologische bestrijding van plagen’, stelt Frank Berendse van Wageningen UR, die meewerkte aan de studie.
Daarmee ondermijnen neonicotinoïden de geïntegreerde gewasbescherming die in de moderne landbouw gewoongoed wordt. LTO onderschrijft het belang van de nieuwe studie en komt binnenkort met een reactie.
Milieuorganisaties grijpen het rapport aan om een verbod op neonicotinoïden te bepleiten. Greenpeace en Natuur & Milieu willen zelfs het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor de rechter slepen. Het Ctgb zou de behandeling van bezwaren van de beide organisaties tegen imidacloprid-middelen steeds weer uitstellen. Dat vinden ze onacceptabel.
De onduidelijkheid over het schadelijke effect van neonicotinoïden blijft onderwerp van discussie. Recent Amerikaans onderzoek wees uit dat de middelen niet de hoofdoorzaak zijn van bijensterfte. Die uitkomst werd weer verwelkomd door de producenten van deze middelen als Bayer en Syngenta.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer