Opnieuw waarschuwing neonicotinoïden

EASAC concludeert dat neonicotinoïden naast honingbijen ook belangrijke negatieve effecten hebben op wilde bestuivers en roofinsecten.

Opnieuw+waarschuwing+neonicotino%C3%AFden
© Koos van der Spek

Volgens de European Academies Science Advisory Council (EASAC) is er toenemend wetenschappelijk bewijs dat neonicotinoïden ook bij lagere doseringen bedreigend zijn voor nuttigen insecten die een belangrijke rol spelen bij biologische plaagbestrijding.

Rapport

EASAC is een samenwerkingsverband van wetenschappelijke instellingen in de EU-lidstaten. Het rapport over neonicotinoïden is opgesteld op verzoek van de Europese Commissie. Namens Nederland is Wageningen University hierbij betrokken.

Bij zeer lage concentraties hebben neonicotinoïden bij nuttige insecten een negatieve invloed op het oriëntatievermogen, het voedselzoekgedrag en de weerbaarheid tegen ziekteverwekkers. Volgens de wetenschappers kan dit uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van soorten.

Leefwijze in kolonies

De discussie en de studies over de gevolgen van neonicotinoïden hebben zich de afgelopen jaren vooral toegespitst op de effecten op honingbijen.

De Europese wetenschappers wijzen er nu onder meer op dat honingbijen vanwege hun leefwijze in kolonies en onder de hoede van imkers juist weerbaarder zijn tegen giftige stoffen.

Het rapport van EASAC richt de aandacht met name op onderzoek dat sinds 2012 is gedaan. De studies betreffen onderzoek naar concentraties van neonicotinoïden in het milieu en de aanwezigheid en de mobiliteit van diersoorten.

Onnodige verontreiniging

EASAC stelt in het advies aan de Europese Commissie vast dat het gebruik van neonicotinoïden leidt tot een onnodig grote verontreiniging van het milieu.

Volgens de Europese wetenschappers staat deze manier van plaagbestrijding in schril contrast met het principe van geïntegreerde plaagbestrijding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer