Beleidsregels onder de PAS

De provincies streven naar zoveel mogelijk uniformiteit in beleidsregels. Ze willen voorkomen dat grote bedrijven in één keer de beschikbare ontwikkelingsruimte benutten.

Rob van Woerden Op dit moment wordt gedacht aan een gemiddelde cumulatieve waarde voor uitbreidingen van 3 mol depositie per hectare voor de eerste PAS-periode. Theoretisch kan daarmee, op basis van de verwachte economische groei van 2,5 procent, gemiddeld 94 procent van de vergunningaanvragen in Nederland worden verleend, zo verwachten de provincies.
Er komen nog nadere berekeningen of er onderbouwd afwijkingen mogelijk dan wel moeten zijn vanwege soms zeer beperkte ontwikkelingsruimte of soms juist veel beschikbare ontwikkelingsruimte.
Verder willen de provincies onnodige toedeling van ontwikkelingsruimte voorkomen. Gedacht wordt aan een termijn van twee jaar waarbinnen een aanvraag gerealiseerd moet zijn, anders vervalt de vergunning en wordt de ontwikkelingsruimte weer bijgeschreven.
Maatwerk is vereist. Daarvoor wordt gewerkt met een hardheidsclausule. Gegeven het feit dat het hier gaat om een rekentechnische benadering ligt er het idee om - uitgaande van zoveel mogelijk gelijkheid in alle provincies - deze uitgangspunten na een jaar te evalueren.
Een aantal provincies denkt daarnaast na over aanvullende provinciale beleidsregels op het gebied van duurzaamheid. Ook deze beleidsregels tussen provincies moeten worden afgestemd, omdat deze effect kunnen hebben over provinciegrenzen heen.
In de ministeriële regeling zal vastgelegd worden dat activiteiten waarvoor een melding volstaat moeten zijn gestart binnen een termijn die in overleg met de provincies wordt bepaald na melding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer