Varkenshouders op College Tour

Varkenshouders van de Pigs Innovation Tour (PIT) hebben vorige week bij de Groene Campus in Helmond gediscussieerd met mbo-studenten over de toekomst van de varkenshouderij. Volgens de PIT-varkenshouders is er ruimte voor diversiteit in bedrijfsvoering.

Berrie Klein Swormink‘Bijzonder van PIT is dat de boer centraal staat. Varkenshouders leren er vooral van elkaar’, zegt Janneke Janssens. Zij was vorige week donderdag gespreksleider tijdens de PIT College Tour in Helmond. Vier van de zeven varkenshouders die de kern vormen van het PIT-project, gingen daar in gesprek met 45 mbo-studenten varkenshouderij.
‘Heb je goede tips voor jonge ondernemers?’, vraagt studente Daisy van Sluisveld van Helicon Helmond. ‘Doe waar je plezier in hebt, en doe dat goed’, antwoordt varkenshouder John van Paassen uit Deurne. ‘Houd niet vast aan het bestaande. Wees niet bang en beweeg mee met maatschappij, markt en technische mogelijkheden.’
Van Paassen en zijn drie aanwezige collega’s voorzien dat er ruimte is en blijft voor verschillende vormen van varkenshouderij. ‘De varkenshouderij zal pluriformer worden. De markt biedt de ruimte aan ondernemers om hun eigen gevoel te volgen’, zegt varkenshouder Gerbert Oosterlaken uit Beers.
Oosterlaken bouwde twee jaar geleden een nieuwe stal en werkt daarin onder meer met Prodromi-kraamhokken. Hierin lopen zeugen los vanaf drie dagen na het werpen.
Dat Oosterlaken enthousiast is over zijn stal, is regelmatig in vakbladen te lezen. ‘Waarom zoekt u continu de media op? Straks komt het nog zover dat alle varkenshouders met zulke kraamhokken moeten werken’, vreest student Daniël van Gelder. ‘Dat doe ik niet omdat ik zo graag in de krant wil, maar omdat we iets doen wat anders is. Dat vinden media interessant’, zegt Oosterlaken.

Innovatieve ondernemers

De varkenshouders in de zaal staan bekend als innovatieve ondernemers. ‘Bij mij draait het erom dat ik graag zelf een oplossing zoek voor problemen die we tegenkomen’, zegt vleesvarkenshouder Ad Romme uit Ysselsteyn. ‘Daarbij laat ik me niet door bureaucratie weerhouden. Samen met een grote stalinrichter ben ik nu bezig met een variant op de bekende plateaus om de leefruimte voor de varkens te vergroten. Volgens de huidige regels is mijn oplossing niet toegestaan. Ik vertrouw erop dat de overheid oog heeft voor wat er in de praktijk gebeurt en de regels aanpast.’
‘Waarom heb u nooit gekozen voor een zichtstal?’, vraagt studente Femke Knijnenburg aan varkenshouder Mark van Dijk, subfokker in Odiliapeel. ‘Als varkenshouder moeten we acceptatie door de burger verdienen en daar moeten we energie in steken’, stelt Van Dijk.
‘Zelf zijn we momenteel bezig met het vormen van een ‘verkenboerderij’ waar mensen bij de varkens kunnen komen. Dat koppelen we aan onze vleesverkooptak. Bij die verkoop van vlees van onze eigen varkens merken we dat mensen willen weten wie de boer achter het varken is. Als ze vertrouwen hebben in de boer, dan hebben ze dat ook in zijn bedrijf.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer