Start onderzoek led-verlichting

Onder de naam ‘LED it be’ is deze week een groot onderzoeksprogramma van start gegaan naar energiebesparing in de glastuinbouw.
Het onderzoek, waarin led-verlichting centraal staat, staat onder leiding van Leo Marcelis, hoogleraar bij Wageningen UR. Er is een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor het vijfjarige programma.
De onderzoekers gaan ervan uit dat de glastuinbouw ongeveer 60 procent energie kan besparen door licht beter te benutten. Led-lampen zetten bijvoorbeeld elektriciteit efficiënter om in licht dan hogedruknatriumlampen, en lampen kunnen beter worden geplaatst ten opzichte van het gewas.
Het onderzoek richt zich op de tomatenteelt, omdat dit een belangrijk gewas is in de Nederlandse glastuinbouw en hierover al het nodige bekend is. Het project wordt gefinancierd door Stichting Technische Wetenschappen. Vanuit het bedrijfsleven dragen LTO Glaskracht Nederland, Philips, Hortimax, Bejo Zaden, Nunhems, Rijk Zwaan, B-Mex, Plantenkwekerij Van der Lugt en de Westlandse Plantenkwekerij bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer