Melkveewet laat vraag open

Welke grond mag een boer meetellen voor zijn grondgebondenheid? Dat is de belangrijke vervolgvraag die voorligt nu het stof rond de grondgebonden melkveehouderij neerdaalt.

Arno de SnooDe langverwachte duidelijkheid over de invulling van de grondgebondenheid van de melkveesector kwam er deze week dan toch. In dezelfde week waarin na 31 jaar een einde kwam aan het melkquotum. De teneur is duidelijk: de intensievere bedrijven moeten land verwerven bij groei.
Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ mogen boeren alleen de grond meetellen die zij opgeven in de Gecombineerde opgave. LTO Nederland ziet dat anders.
‘We vinden dat een belangrijk deel van de grond die een ondernemer voor voer-mest in gebruik heeft mee moet kunnen tellen’, zegt LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Kees Romijn.
Dat kunnen bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden met een buurman of een nabijgelegen akkerbouwer zijn. ‘Een boer moet gebruik kunnen maken van de flexibele schil grond die rondom zijn bedrijf aanwezig is’, zegt Romijn.
LTO stelt dat dit past bij het bevorderen van regionale kringlopen. Het sluit ook aan op de bepaling in de mestwet waarmee ondernemers de mogelijkheid krijgen om overtollige mest regionaal af te zetten, binnen een straal van 20 kilometer.
Om de voer-mestcontracten moet de wet wel weer gewijzigd worden. ‘Dijksma heeft gezegd dat ze met ons hierover in gesprek zal gaan. Ik zal haar daar continu aan herinneren’, zegt Romijn.
LTO gaat aan de slag met grondjuristen. ‘We gaan bekijken hoe en wat er wel kan in plaats van wat niet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer