Komkommerprijs ontploft door paasrun

De eerste weken van het nieuwe glasgroenteseizoen in Nederland en België geven een redelijk optimistisch handelsbeeld, al blijft de aanvoer door het donkere weer wat achter. De komkommerprijs explodeerde daardoor afgelopen week.

Koen van WijkDe berichten dat de animo voor Nederlandse en Belgische tomaten, paprika’s en komkommers de laatste weken aantrekt, wordt bevestigd door een aantal handelsbedrijven. Deze week, in aanloop naar het paasweekend, is het traditioneel wat drukker. Opvallend is een kortstondige explosie van de komkommers die voor de klok worden geveild.
De glasgroentemarkt bevindt zich momenteel in het tussenseizoen, de retail moet nog massaal overschakelen van Zuid-Europees naar Nederlands en Belgisch product. Het beeld wordt bepaald door een achterblijvend volume in de aanvoer, vanwege het mindere weer sinds half maart en het feit dat Spanje iets eerder opdroogt dan anders.
‘Voor veel producten is het seizoen echt wel goed begonnen’, stelt commissionair Robert Van Ooijen van Groenten en Fruit import van Ooijen vast. ‘Ook veel slasoorten worden goed betaald omdat de aanvoer uit het Zuiden tegenvalt.’
Zijn bedrijf koopt dagelijks in op alle Belgische veilingen en verhandelt deze aan Nederlandse afnemers. Overigens verschijnen er flink wat Nederlandse groenten voor de Belgische klok. Bij Veiling Hoogstraten bijvoorbeeld betreft dit zo’n 60 hectare van de paprika-aanvoer.
Trostomaten kocht Van Ooijen begin deze week in België voor 1,25 tot 1,35 euro per kilo en gele paprika’s voor 2,20 euro. ‘Dat is ruim voldoende voor de tijd van het jaar.’ De prijs voor losse tomaten is met 1,20 euro ‘niet overdreven’. Verder zag hij prijzen van aubergines rond 1 euro per kilo en courgettes voor 1,30 per stuk.
Martin van der Sande van handelsbedrijf New Green in Poeldijk vindt de prijsvorming redelijk tot goed. ‘Zeker als je bedenkt dat de Russische markt dicht zit, valt het nog mee.’ Hij ziet deze week kiloprijzen van 1,20 tot 1,25 euro voor trostomaten en 1,10 euro voor losse tomaten.
‘De teneur zegt niets over komend seizoen. We hebben een vroege Pasen, eerst aardig weer en daarna donkere weken, wat het aanbod drukt. Dat zal komende weken nog niet hard stijgen, hoor ik van telers.’
Opvallend is dat de komkommerprijs deze week ontplofte. Volgens handelaren is dit een gevolg van de donkere weken en de extra vraag vanwege Pasen. Veel handelsbedrijven die supermarktketens beleveren, hebben leveringsplicht en kunnen daar door de achterblijvende aanvoer even niet aan voldoen, zodat ze elkaar voor de klok verdringen.
De klokprijs steeg in België zelfs tot 1,22 euro per stuk. ‘In de bemiddeling ging de prijs omhoog naar 40 cent per komkommer’, vertelt Van der Sande.
De groei van komkommers is gevoeliger voor de hoeveelheid licht dan andere glasgroenten, vandaar de grotere fluctuaties in de aanvoer, verklaart Van der Sande. ‘Bovendien kun je ze niet enkele dagen op voorraad houden, zoals tomaten. Ze blijven maar één dag vers. Dat maakt de markt nerveus.’ Daar komt bij dat het Nederlandse komkommerareaal in 2015 ongeveer 10 procent kleiner is dan vorig jaar.

Kabbelende markt

Een woordvoerder van groothandelaar Frankort en Koning in Venlo noemt de prijsvorming heel gewoontjes. ‘Nog niet om over naar huis te schrijven. Die hogere klokprijzen zeggen helemaal niets, want het aangeboden volume is daar heel laag. We zitten in een kabbelende markt en dat blijft wel even zo’, verwacht hij.
Deze week geeft vanwege Pasen een vertekend beeld, zeker voor komkommers, vindt de handelaar. ‘Er zijn flinke aanvoerschommelingen en de prijzen van de daghandel zijn fors hoger dan de contractprijzen.’
Een aantal producten is redelijk aan de prijs en profiteert van de lagere aanvoer uit Spanje en uit het feit dat de Nederlandse aanvoer door het donkere weer wat lager uitvalt, benadrukt de woordvoerder.
‘Dat slechtere weer zorgt ook voor minder consumptie van glasgroenten. Ik verwacht nog niet zo’n positief beeld als het seizoen eenmaal echt begint. Het Zuiden is nog heel actief in alle producten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer