Evaluatie brandgansaanpak

Leeuwarden - Met meer dan gewone belangstelling volgt LTO Noord Frys-lân de werkelijke gevolgen van de aanpak van de brandgans. ‘Het is absoluut niet de bedoeling dat we als provincie toestaan nog meer ganzen te krijgen’, zegt LTO Noord Fryslân-bestuurder Peet Sterkenburgh.

Deze week hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân de ganzenaanpak vastgesteld. Het is voor het eerst dat de brandgans daadwerkelijk wordt aangepakt.
‘Vooral in mei zijn deze ganzen echt in staat grote schade aan de zode toe te brengen. Daarom zijn we blij met de Friese aanpak. Een evaluatie is van het grootste belang, want het gaat om zeer beperkt afschot en verder verjagen naar foerageergebieden’, aldus Sterkenburgh. De Faunabeheereenheid Fryslân bepaalt wanneer de evaluatie plaatsvindt.
De brandgans vertrekt pas laat naar de noordelijke broedgebieden en de populatie neemt zienderogen toe, stelt de LTO Noord-bestuurder vast. ‘Misschien dat ze door deze verjaging – eerder mocht het nooit – ook eerder vertrekken. We kennen het karakter van deze gans nog niet goed genoeg bij verjaging en zijn uiteraard benieuwd.’
Via de agrarische natuurverenigingen zijn grondgebruikers benaderd om aan te geven of ze mee willen doen aan de vrijwillige opvang van de ganzen. Zij krijgen een vergoeding. De foerageergebieden zijn op plekken waar de brand- en rotganzen het meeste voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer