‘De makkelijkste investering ooit’

Meer dan honderd leden van ZLTO Rijk van Nijmegen en ZLTO Land van Maas en Waal hebben een offerte aangevraagd om het asbest van hun dak te verwijderen en daarop zonnepanelen te plaatsen. ‘Dit is de makkelijkste investering die ik ooit heb gedaan’, zegt een van de deelnemers.

De afdelingen belegden vorig jaar twee bijeenkomsten voor geïnteresseerden. Zo’n vijftig leden hadden toen serieuze interesse. ‘Dat was voor ons voldoende om een project te starten om de leden te ontzorgen.’
De werkgroep uit beide afdelingen ging daarop op zoek naar bedrijven die de daken konden saneren, nieuwe daken konden plaatsen en zonnepanelen konden leveren en plaatsen. ‘We wilden het liefst één partij voor het saneren en het leggen van de nieuwe daken’, legt Nillesen uit. ‘De leverancier van zonnepanelen kon eventueel ook een ander bedrijf zijn.’ Daarbij viel de keus op LTO Ledenvoordeel. ‘Die was prijstechnisch het meest concurrerend’, zegt hij.
Drie aannemers hadden belangstelling om de daken te vervangen. Nillesen: ‘Ze moesten bekendstaan dat ze goed werk leveren op landbouwbedrijven. Bijvoorbeeld met vee moet je goed weten hoe je het beste kunt werken.’ Uiteindelijk kwam aannemer Peter Peters uitSchaijk als de beste uit de bus. LTO Ledenvoordeel en Peters hebben naar alle geïnteresseerden offertes gestuurd.
De groep geïnteresseerden is inmiddels gegroeid tot meer dan honderd. Nog steeds melden geïnteresseerde boeren zich. Ook enkele niet-agrarische bedrijven en burgers doen mee.

Zonnepanelen

Sjacco Jaspers uit Berg en Dal is een van de deelnemers. Hij heeft recreatie, akkerbouw en wijnbouw. Hij wil zijn bedrijf verduurzamen. Een extra reden om het asbest te verwijderen, zijn de recreanten. Die zijn huiverig voor asbest. Bovendien wil de ondernemer op geen enkele manier de kans lopen dat hij later aansprakelijk wordt gesteld. Het kwam hem goed uit dat hij in het project ook gelijk zonnepanelen kon laten aanbrengen.
Jaspers koos bewust voor het project van de ZLTO-afdelingen. ‘Voor mij geeft de collectieve aanpak van de zonnepanelen een goed gevoel qua kwaliteit en garanties. Bovendien kun je zelf wel offertes gaan aanvragen, maar die kun je toch niet echt goed vergelijken.’
Half december ging het asbest eraf en gingen de nieuwe daken met de zonnepanelen erop. Jaspers liet 190 vierkante meter panelen plaatsen. Hij ziet nu bijna elke dag de opbrengst aan elektriciteit groeien. ‘Het gaat best hard, ook bij bewolkt weer. Nu het eerder licht wordt, kunnen we bij wijze van spreken al om 7.00 uur koffie zetten met zonnestroom. Het werkt fantastisch.’
De ondernemer wil zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Daarom liet hij meer panelen aanbrengen dan hij nu nodig heeft. Want de volgende stap zijn elektrische warmtepompen. Met de zonnestroom kan hij dan zijn gasverbruik verminderen.
Jaspers is content met de investering. ‘Dit is de makkelijkste investering die ik ooit gedaan heb’, zegt hij. ‘Ik hoef er niet voor te werken en ik weet voor zeker twintig jaar wat ik eraan heb.’ Hij plaatst echter één kanttekening: ‘Je moet het geld wel klaar hebben liggen. Als je moet lenen, is het rendement lager.’
De ondernemer gaat uit van een terugverdientijd van zeven jaar. De installatie en de panelen gaan zo’n vijfentwintig jaar mee.

Asbest weg

Nog niet iedereen die een offerte heeft gehad, heeft die getekend. Nillesen verwacht dat de meesten dat nog wel zullen doen. ‘Het lijkt steeds definitiever te worden dat in 2024 alle asbestdaken gesaneerd moeten zijn. Nu zijn er nog fiscale regelingen zoals EIA, MIA en Vamil. De vraag is hoe lang die er nog zullen zijn. Toch blijven sommige ondernemers maar wachten.’
Nillesen is blij dat zo veel leden hebben gereageerd op de actie van ZLTO. ‘We wilden een beweging in gang zetten dat leden asbest aanpakken. Ik denk dat dit aardig is gelukt. We hebben veel leden kunnen ontzorgen. We hebben daarbij veel baat gehad van de kennis van ZLTO. Bovendien leveren we zo een bijdrage aan het Gelders Energieakkoord dat pas is getekend.’
Ook voor de twee ZLTO-afdelingen heeft het project voordelen. Want een aantal ondernemers meldde zich door de actie spontaan aan als lid.
Daarnaast moesten de niet-agrarische bedrijven en de burgers inleggeld betalen. Dat bracht voor de afdelingen ook nog wat geld in het laatje.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer