Suiker Unie: bijna helft bieten gezaaid

Op de kleigronden is ongeveer 80 procent van de suikerbieten gezaaid, op de lichte gronden ongeveer 20 procent. Landelijk gezien zit nu 47 procent van de suikerbieten in de grond, meldt de Suiker Unie

Vorige week zijn er veel bieten gezaaid. In Zeeuws-Vlaanderen en de Zeeuwse eilanden zit rond 90 procent van de bieten in de grond.

De Noordelijke zand- en dalgronden en Limburg zaaien telers altijd later. Hier zit 15 à 20 procent van de bieten in de grond.

Regen

Met regen op komst is er vorige week zelfs tot in het donker met gps-aansturing doorgezaaid. De regen is een opsteker voor gezaaide bieten.

In alle delen van het land is minimaal zo'n 25 millimeter regen gevallen. Het zaaien ligt voorlopig stil en de vooruitzichten voor deze week zijn niet erg gunstig.

Gedwongen zaaistop

Door de gedwongen zaaistop zal dit jaar de gemiddelde zaaidatum tussen de grondsoorten waarschijnlijk ver uiteen lopen, verwacht Suiker Unie.

Telers die wel de kans hadden om te zaaien en dit niet hebben gedaan, vragen zich nu af of wachten verstandig is geweest.

Kiem

De vroegst gezaaide bieten in de periode rond 10 maart hebben nu een kiem van 0,5 à 1 centimeter. De eerste bietenplantjes komen boven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer