KWS levert verreweg meeste bietenzaad

Sinds het eerste bietencysteaaltjes resistente ras in 2001 op de markt kwam, is het aandeel sterk gestegen. KWS is dit jaar met bietenzaad hofleverancier.

KWS+levert+verreweg+meeste+bietenzaad
© Nieuwe Oogst

Dit jaar beslaat bietencystenaaltjes resistente rassen met 38 procent zelfs het grootste deel van het areaal bieten in Nederland, meldt Suiker Unie.

Aanvullende rhizomanieresistentie is dit jaar ruim verdrievoudigd ten opzichte van 2014. Bietencysteaaltjes resistentie plus rhizoctonia resistentie in één ras (nieuw dit jaar) gaat met 1 procent bescheiden van start.

Meest bestelde rassen

Isabella KWS (21 procent), Florena KWS (15 procent) en Lisanna KWS (11 procent) zijn de drie meest bestelde rassen voor uitzaai in 2015.

Het deel van het rassenaanbod dat ook vroeg te bestellen was, betrof 61 procent. Hiervan is 34 procent daadwerkelijk met een vroegbestelkorting in augustus 2014 besteld.

Het aandeel speciaal pillenzaad (85 procent) is toegenomen met 3 procent. De beperkte mogelijkheid van insectenbestrijding na opkomst speelt hierin mogelijk een rol.

Kosten zaaizaad

Bovendien letten telers ook meer op de kosten. Sombrero (lagere prijs) is met 62 procent van de totale bestelling speciaal pillenzaad, de meest verkochte zaadsoort.

Suiker Unie start komende week met de bezorging van het bietenzaad en dat zal tot ongeveer tot 10 maart duren. Het is belangrijk het zaad in top-conditie te houden tot de uitzaai ervan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer