‘Weiden op kleine huiskavel kan’

Het is goed mogelijk melkkoeien op een kleine huiskavel te weiden. Dit jaar worden verschillende systemen onderzocht. Doel is 150 koeien op een kavel van 25 hectare te weiden, wat neer komt op zes koeien per hectare.

Pieter StokkermansOp proefboerderij Zegveld wordt dagelijks omweiden vergeleken met stripgrazen. Bij dit in het buitenland veelgebruikte systeem wordt de totale huiskavel voor 100 procent door de koeien gebruikt, totdat het gras op is. Vervolgens worden de dieren opgestald, totdat er weer een volledige weidesnede staat.
‘Ondanks de rantsoenwisselingen zijn hier in het buitenland goede ervaringen mee opgedaan’, vertelt Paul Galama, specialist duurzame melkveesystemen van Wageningen UR Livestock Research.
Dat het dagelijks omweiden op een klein perceel onder Nederlandse omstandigheden ook goed werkt, kwam vorig jaar naar voren uit een proef bij de Dairy Campus in Leeuwarden. Bij dit dagelijkse omweiden wordt de huiskavel verdeeld in 24 percelen van iets meer dan 1 hectare. Daarbij krijgen de koeien iedere dag een ander perceel. Aan het einde van de ronde staat er weer voldoende gras in het eerste perceel.

Drogestofopname

Galama blikt tevreden terug op de proef. ‘Voldoende drogestofopname is cruciaal. Gemiddeld namen de koeien 5 kilo droge stof vers gras op en in het voorjaar wat meer. Doordat het gras dan harder groeit, moeten de koeien wat sneller weer aan het eerste perceel beginnen’, licht hij toe.
Goed bijvoeren is daarbij de kunst, blijkt uit ervaringen van Amazing Grazing-melkveehouders. ‘Het bijvoeren moet zijn afgestemd op de grasgroei. Die is niet constant. Ook is het goed om de koeien ‘s morgens niet te veel te geven, zodat ze met ‘trek’ de wei in gaan,’ stelt de onderzoeker.
Dit jaar worden op de Dairy Campus in het kader van een kleine huiskavel drie systemen vergeleken: dagelijks omweiden, stripgrazen en standweiden. Bij dit laatste wordt geweid op kort gras, waarbij de dagelijkse beweidingsduur is afgestemd op de graslengte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer