'Op 1 april geen vijftig vaarzen kopen'

Melkveehouders zijn niet zo onder de indruk van de naderde vrijheid op de melkmarkt. Dat blijkt uit een rondgang langs melkveebedrijven in het land.

%27Op+1+april+geen+vijftig+vaarzen+kopen%27
© Nieuwe Oogst

De ondernemers vrezen de prijsschommelingen na het beëindigen van het melkquotum op 1 april aanstaande niet. 'Daar zijn we al aan gewend.'

Groeien willen ze wel. Maar dan volgens het ritme van het bedrijf dat al jaren geleden is ingezet. 'Ik ga er dit voorjaar niet ineens vijftig vaarzen bijkopen.'

Vrije melkmarkt

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren al voorgesorteerd op de mogelijkheden van de vrije melkmarkt. De stallen zijn uitgebreid en er is vee aangehouden om de melkveestapel uit te breiden.

Natuurlijk zijn er uitschieters die staan de trappelen om de productie flink op te voeren. Een robot erbij en de stal volzetten.

Maar het merendeel van de bedrijven laat zich toch leiden door het natuurlijke ritme van het bedrijf. 'We gaan op dezelfde voet door.'

Onder de streep

Wel zien veel boeren de noodzaak om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Ze moeten het beschikbare voer zoveel mogelijk omzetten in melk. Zeker voor bedrijven die voer moeten aankopen speelt dat een rol.

Want, zoals een melkveehouder het verwoordde, groeien is leuk, maar de kunst is om aan het einde van het jaar onderaan de streep wat over te houden.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer