Kritiek+op+600+miljoen+euro+superheffing
Nieuws
©

Kritiek op 600 miljoen euro superheffing

Zes Europese landbouwministers hebben er nogmaals bij EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos op aangedrongen om een zachte landing mogelijk te maken voor de zuivelsector.

De ministers uit Duitsland, Polen, Nederland, Oostenrijk, Letland en Luxemburg schreven een kritische brief aan Ciolos.

Zij stellen dat de melkveehouders uit zeven Europese lidstaten 600 miljoen euro aan superheffing betalen als Ciolos niet instemt met de invoering van de vetcorrectie voor het lopende quotumjaar.

Wereldmarkt

De zes landbouwministers schrijven in hun brief dat dit niet past bij een zachte landing voor de zuivelsector. 'Melkveehouders moeten gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die de wereldmarkt biedt.'

Het niet invoeren van de vetcorrectie zorgt volgens de ministers voor oneerlijke concurrentie. 'Andere landen in de wereld maken volop gebruik van de groeiende vraag naar zuivel, terwijl Europese boeren worden gestraft.'

Meerderheid

Eerder wees Ciolos een voorstel voor het invoeren van de vetcorrectie nog van de hand omdat er geen relevante meerderheid voor zou zijn. De zes landbouwministers wijzen erop dat een grote groep lidstaten wel openstaat voor de vetcorrectie.

'We vragen u met klem om op korte termijn alsnog met een voorstel voor een zachte landing te komen', zo staat in de brief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer