Geen slachtrecord door dubbeltelling

Wat de landelijke pers haalde, bleek niet te kloppen. De eerste week van december zouden 15.000 runderen zijn geslacht. een record, zo meldde de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Deze cijfers waren echter gebaseerd op een dubbeltelling.

Geen+slachtrecord+door+dubbeltelling
© weidegang

De extra slachtingen zouden het gevolg zijn van een lagere melkprijs. Melkveehouders zouden daarom meer dieren afvoeren.

Dubbeltelling

Later bleek dat in de RVO de cijfers niet allemaal goed op een rij had. Er was namelijk een dubbeltelling voorzien. Uiteindelijk waren er 13.000 slachtingen geregistreerd. Dit zijn er overigens fors meer dan de 10.000 runderen een week eerder.

Vraagtekens

Vanuit de praktijk werden destijds ook vraagtekens bij deze cijfers gezet.
'We hebben de laatste weken iets meer aanvoer, door exportbelemmeringen naar Belgische slachterijen', vertelt Andries Kingma van de organiserende Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland.

Een dergelijk forse toename, zag hij niet. 'Ik weet niet hoe dit wordt berekend. Er is wel iets meer aanbod van slachtkoeien, maar niet zo'n forse toename.’
Overigens merkten ook slachterijen weinig. 'Er is de gebruikelijke fluctuatie, van een forse toename in het aanbod is geen sprake', stelde een woordvoerder van VION, een van de grootste rundveeslachters van Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer