Water in Drentsche Aa moet schoner

Drenthe - Gemeenten, provincie, Waterbedrijf Groningen, boeren en overige inwoners gaan samen de risico’s op verontreiniging van het oppervlaktewater in het Drentsche Aa-gebied verminderen.

Joost de la CourtDaartoe hebben de diverse partijen eerder deze week het Uitvoeringsprogramma Oppervlaktewaterwinning Drentsche Aa ondertekend. Daarin staan de maatregelen beschreven hoe vervuilingsrisico’s voor de waterlopen in het beekdalsysteem weg te nemen of te beperken zijn.
Daar profiteren zowel natuur, omwonenden én inwoners van Groningen van die van de Drentsche Aa afhankelijk zijn voor hun drinkwater. Voor de boeren in het gebied zijn specifieke maatregelen ontwikkeld. Insteek is dat grondgebruikers er ook voordeel bij hebben en de overlast minimaal is.
Doel is om binnen vijf jaar de bodem op driekwart van de meest risicovolle percelen en teelten in het stroomgebied structureel te verbeteren. Dat kan door uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren.
Agrarische Natuurvereniging Drenthe is inmiddels gestart met het werven van meer deelnemers aan het akkerrandenproject. Zij wil zeker 40 kilometer akkerrand aanleggen van minstens 3 meter breed op de meest risicovolle locaties. De randen moeten goed inpasbaar zijn in het teeltplan.
Verder worden boeren gezocht die als voorbeeldbedrijven aan de slag gaan met geïntegreerde maïsteelt. Dat betekent onder andere de inzet van vanggewassen en het onderzaaien met gras. Tegelijk wordt het plaagbestrijdend vermogen van de bodem verbeterd.
Ook is er aandacht voor de erf-afspoeling. Hiervoor wordt kennis gebundeld aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van een emissiescan. Verder komt er een actie ‘De bezem door de middelenkast’ en wordt de technische staat van de spoel- en vulplaatsen tegen het licht gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer