Regenboogcoalities in verschiet

De Provinciale Statenverkiezingen leveren een sterk versnipperd beeld op in de regio. In vrijwel alle provincies zijn vier of meer partijen nodig voor een meerderheid.

Patrick BramerDe VVD (zeven) en het CDA (vier) hebben in elf van de twaalf provincies het initiatief om een nieuw provinciebestuur te vormen. Deze partijen met een traditioneel stevige achterban in de agrarische sector worden gedwongen om brede coalities te sluiten. In Groningen kwam de SP als grootste uit de bus.
Voortzetting van de huidige coalities zit er in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Limburg zeker niet in. Daar hebben de partijen die het provinciebestuur de afgelopen jaren vormden niet langer een meerderheid. In Overijssel en Flevoland is wellicht zelfs een vijfde partij nodig voor een werkbare verhouding in Provinciale Staten.
In Noord-Brabant behoudt de uit drie partijen bestaande coalitie met 28 van de 55 zetels een minieme meerderheid. In Zeeland houdt de coalitie van SGP, VVD, CDA en PvdA een zeteloverwicht. Daar bestaat de wens om door te gaan met de coalitie. In Limburg heroverde het CDA terrein en werd de grootste partij. De huidige coalitie van CDA, VVD en PvdA heeft echter geen meerderheid meer.
Voor boeren en tuinders is eveneens de opmars van de Partij voor de Dieren (PvdD) van belang. De partij stijgt landelijk van zeven naar achttien zetels en zal in bijna alle provincies haar geluid laten horen.
In Friesland, Overijssel en Limburg maakt de Partij voor de Dieren haar entree in Provinciale Staten. Alleen in Drenthe en Zeeland treedt geen vertegenwoordiger namens de dierenpartij toe tot de Staten. In Noord-Holland bezet de PvdD voor het eerst zelfs drie zetels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer