Na dertig jaar weer een lector Pluimvee

Nederland heeft voor het eerst sinds dertig jaar weer een lector Pluimveehouderij. Donderdag werd Ruud Zanders geïnstalleerd als lector Gezonde Pluimveehouderij aan CAH Vilentum in Dronten.

Dertig jaar geleden was professor Ketelaars de laatste lector Pluimveehouderij. Hoogste tijd dat daar verandering in kwam, meenden provincie Gelderland en het Poultry Expertise Centre die het lectoraat initieerden.
‘Doel van het lectoraat is de Nederlandse pluimveehouderij te helpen om zich door te ontwikkelen en de sector te helpen aan kundige mensen’, geeft Zanders aan.
Of het nu ging om eieren of om pluimveevlees, het credo van de pluimveehouderij sinds de jaren zestig was om veel te maken tegen lage kosten. ‘Maar misschien is het tijd om eens anders naar groei te kijken en om in plaats van 100.000 vleeskuikens er 50.000 te houden’, hield Zanders zijn gehoor donderdag voor.
Zanders droeg daarvoor verschillende argumenten aan. Zo komen er meer vegetariërs en flexitariërs. De productiefactor arbeid is in Nederland relatief duur. En Zanders wees op de oplopende zelfvoorzieningsgraad van Duitsland, Nederlands belangrijkste exportland voor pluimveevlees en eieren.
‘Let op hoe we ervoor staan’, waarschuwde Zanders. ‘Een sector dieniet op tijd meebeweegt, wacht hetzelfde lot als de Limburgse mijnen.’
Zanders heeft onder andere als directeur van Rondeel zijn sporen verdiend in de pluimveehouderij. Sinds 2013 is hij eigenaar van de Pluimhuis in Oirlo en verbonden aan CAH Vilentum. Het lectoraat is voor vier jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer