ING: agrarische productie stijgt 1,5 procent

Het agrarische productievolume stijgt dit jaar met ongeveer 1,5 procent, voorspelt de ING Bank.

De progressie is kleiner dan vorig jaar, toen de stijging 4 procent was, maar toch boven het langjarige gemiddelde.

Zuivel

Vooral de zuivelsector draagt bij aan deze groei. 'De melkproductie zal mogelijk 5 procent hoger zijn dan in 2014 dankzij de afschaffing van de melkquota per 1 april 2015. De melkprijzen zullen echter gemiddeld bijna 10 procent lager zijn dan in de voorbije twee topjaren', stelt de bank in haar kwartaalrapport over de agrarische sector..

De totale waarde van de agrarische productie zal dit jaar licht toenemen naar 28,3 miljard euro, 1 procent hoger dan in 2014. 'De prijzen zullen naar verwachting gemiddeld iets lager uitkomen, maar bovenal zeer volatiel zijn', zegt Cor Bruns, sectormanager agrarische productie bij ING.

Export

De hoge volumegroei in 2014 was naast de gestegen zuivelproductie het gevolg van de hoge akkerbouwopbrengsten. De export profiteerde en realiseerde ondanks tegenvallende prijzen en de Russische boycot opnieuw een recordwaarde van 78,8 miljard euro

'Dankzij een almaar goedkoper wordende euro kan de export ook in 2015 en 2016 records breken. Het aandeel van de agrarische export heeft inmiddels de grens van 20 procent van de totale Nederlandse uitvoer overschreden', aldus Bruns.

Oplopende voerprijzen

Veehouders krijgen te maken met oplopende prijzen voor veevoer. Grondstoffen als soja, graan en tarwe worden immers in dollars afgerekend. De saldi voor vleesvarkenshouders blijven mede hierdoor ook in 2015 mager', aldus Bruns.

'Glastuinbouwers profiteren van de lagere energieprijzen, die het gevolg zijn van de daling van de gasprijzen in de afgelopen periode.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer