Dijksma: Liberalisatie treft pluimvee beperkt

De concurrentiepositie van Nederlandse pluimveehouders wordt door de handelsliberalisatie niet onevenredig verslechterd. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in reactie op Kamervragen.

Dijksma%3A+Liberalisatie+treft+pluimvee+beperkt
© Twan Wiermans

De Kamer vroeg een reactie op twee benchmarktanalyses uit 2013 van WUR -LEI over de internationale concurrentiepositie van de Europese pluimveesector. Het ene rapport gaat over pluimveevlees het andere over eieren. WUR-LEI maakt iedere twee jaar zulke analyses.

Interne markt

Dankzij EU-invoerheffingen en andere grensmaatregelen kunnen Europese pluimveehouders concurrerend vlees en eieren aanbieden op de interne markt. Wanneer de invoertarieven omlaag gaan, zal de invoer stijgen, concludeert Dijksma op basis van de rapporten.

Zij stelt daar echter tegenover dat de kostprijs ook sterk wordt bepaald door de wisselkoers. De euro is op dit moment zwak, waardoor de importprijs voor pluimveevlees en eieren hoog is.

Dijksma: 'Daarnaast merken wij op dat handelsliberalisatie in het algemeen ook leidt tot het openen van nieuwe markten en vergroting van onze afzetmarkten.'

Meerkosten beperkt

Als het gaat om de exportpositie noemt de pluimveehouderij vaak de extra kosten voor hogere milieu-, gezondheid- en dierenwelzijnsstandaarden in de Europese Unie. Die meerkosten zijn met 5,1 % van de kostprijs relatief beperkt, aldus de staatssecretaris.

Dijksma: 'Wel willen we benadrukken dat het kabinet zich inzet voor het handhaven van onze EU-standaarden op het gebied van milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Er is geen sprake van dat het niveau van de consumentenbescherming ten opzichte van derde landen omlaag zal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer