Milde+vogelgriep+op+bedrijf+Barneveld
Nieuws
© Twitter: @HansRTLNieuws

Milde vogelgriep op bedrijf Barneveld

Op een leghennenbedrijf met uitloop in Barneveld is vanmiddag de milde vorm H7N7 van vogelgriep vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut.

Het gaat om een pluimveebedrijf met ongeveer dertigduizend legkippen, waarbij de dieren ook buiten mogen lopen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het bedrijf ontruimen.

Rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel binnen een straal van 1 kilometer.

Binnen het gebied liggen zeventien andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor drie weken.

Eric Hubers van LTO Nederland-vakgroep Pluimveehouderij:

'Gelukkig is het laagpathogene vogelgriep, maar toch is het zorgelijk dat er in de uitloop dit gevaar aanwezig is. Je zou toch nog graag willen ophokken, maar dit gebeurt alleen in de 1-kilometerzone.'

Vorig jaar

De regio Barneveld bleef bij de laatste uitbraak van vogelgriep buiten schot. Begin november werd een voor de dieren dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld op een kippenboerderij in Hekendorp en later dook de ziekte ook op in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude.

De griep is toen waarschijnlijk overgebracht door wilde eenden. Het pluimvee op de bedrijven moest lang binnenblijven. Sinds eind november werden geen nieuwe besmettingen vastgesteld, maar de kippen en eenden mochten pas begin februari weer naar buiten.

Bekijk de laatste Tweets· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer