Zacht entree voor boer in GLB-vergroening

2015 wordt een overgangsjaar voor agrarische ondernemers om te voldoen aan de regels van de vergroening van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Zacht+entree+voor+boer+in+GLB%2Dvergroening
© Inzicht in Natuur

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) noemde gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer dat het een 'zachte entree naar het GLB' zal worden.

Zij stelt dat boeren in 2015 wel aan de vergroeningseisen moeten voldoen. 'Maar we gaan niet meteen sancties opleggen als er afwijkingen zijn van de regels.'

Boete

VVD en CDA vinden dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de invulling van de vergroening. 'En daar moeten boeren niet de dupe van worden.'

In Brussel is vastgesteld dat boeren die niet voldoen aan de vergroeningseisen vanaf 2017 een boete krijgen opgelegd. Die boete is 20 procent van de vergroeningspremie.

Bezorgd

Dijksma laat weten wel bezorgd te zijn dat boeren geen haast maken met het invullen van de perceelsregistratie. 'Als iedereen wacht tot 14 mei dan kan het systeem van de RVO dat niet aan.'

De bewindsvrouw doet dan ook een oproep aan ondernemers om per 1 april, als de gecombineerde opgave kan worden ingevuld, 'los te gaan'.

Inschrijving KvK

Volgens RVO-gegevens hebben vijfduizend boeren hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) niet op orde. Als ondernemers niet op de juiste manier ingeschreven staan, bestaat de mogelijkheid dat er geen toeslagen kunnen worden uitbetaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer