Scheuren blijvend grasland nog mogelijk

Het scheuren van blijven grasland blijft mogelijk. Wel lopen boeren het risico dat ze dat op termijn weer in moeten zaaien. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Scheuren+blijvend+grasland+nog+mogelijk
© Koos van der Spek

Boeren die dit jaar blijvend grasland willen scheuren, kunnen dat nog doen. De mogelijkheid bestaat wel dat als het areaal blijvend grasland in Nederland te veel daalt, het gescheurde land opnieuw moet worden ingezaaid met gras.

In de vergroeningsmaatregelen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2015-2020 is opgenomen dat elke lidstaat het areaal blijvend grasland op peil moet houden. Nederland houdt het areaal blijvend grasland op nationaal niveau in de gaten.

Herinzaaiplicht

'Als het aandeel blijvend grasland meer dan 5 procent daalt ten opzichte van 2012, moet ik een individuele herinzaaiplicht opleggen aan aanvragers die blijvend grasland hebben omgezet', liet staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) eerder weten.

'De kans hierop is aanwezig, aangezien RVO heeft geconstateerd dat het areaal blijvend grasland de afgelopen jaren is gedaald.'

Omzetverbod

Bij een daling van 3 tot 5 procent van het areaal blijvend grasland kan een omzetverbod worden ingesteld. Bij een daling van 5 procent of meer kan dit herstelplicht inhouden.

Een perceel grasland wordt als blijvend grasland gezien als deze ten minste vijf jaar niet in de vruchtwisseling van het bedrijf is opgenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer