Spelregels+voor+aflevering+pootgoed
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Spelregels voor aflevering pootgoed

Aardappeltelers die pootgoed ontvangen, dienen de kwaliteit van het uitgangsmateriaal te beoordelen voordat de partij wordt gelost.

Teun de Waard, beleidsadviseur van LTO Noord, wijst hierop nu het pootseizoen steeds dichterbij komt. 'Als een partij eenmaal is gelost, kan het pootgoed niet meer terug naar de leverancier.'

Melden bij de NAK

Hij vervolgt dat het nog beter is om als aardappelteler aan de leverancier te vragen om de pootgoed te beoordelen voor aflevering. In het geval dat de telers menen dat de pootgoed niet aan de eisen voldoet, moeten ze dat meteen melden bij de leverancier en bij de NAK.

Via de website van de keuringsdienst treffen de telers de mogelijkheid om een klacht te melden of om expertise aan te vragen. Melden is van belang voor een juiste afhandeling en voor het overzicht van de NAK.

Hoog percentage voldoet

De Waard benadrukt dat gelukkig een zeer hoog percentage van het geleverde uitgangsmateriaal voldoet aan de verwachtingen van de afnemer.

'Pootgoed is een hele investering voor een akkerbouwer', stelt de beleidsadviseur. 'Een goede kwaliteit is belangrijk voor het succes van de teelt, vandaar dat een goede beoordeling vanzelfsprekend zou moeten zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer