Geen Yntn-virus via trichodoriden

Het is niet aannemelijk dat trichodoriden het Yntn-virus overbrengen van plant tot plant. Dat blijkt uit onderzoek van HLB in Wijster in opdracht van Productschap Akkerbouw.

Geen+Yntn%2Dvirus+via+trichodoriden
© NAK

Het Yntn-virus is behoorlijk besmettelijk in aardappelen. Verspreiding van gezonde naar besmette planten vindt plaats door contact via apparatuur of tussen buurplanten. Ook bladluizen kunnen het virus overbrengen.

Geïsoleerde percelen

Afgelopen jaren zijn diverse pootgoedpercelen afgekeurd vanwege het Yntn-virus. Vooral in het oostelijk zandgebied van Nederland bleek de druk van het virus soms hoog op relatief geïsoleerde percelen.

Voor de pootgoedtelers in het betreffende gebied was de hoge mate van besmetting zonder duidelijke oorzaak aanleiding om, gesteund door DLV Plant, het onderzoek naar de verspreiding van het Yntn-virus en de rol van de vrijlevende aaltjes aan te vragen.

Virus in wortels

HLB toonde in het onderzoek eerst aan of het virus ook daadwerkelijk in de wortels van aardappelplanten terug te vinden is. Daarna werd in een pottenproef met vijf objecten getest of trichodoriden afkomstig van besmette percelen het virus zouden kunnen verspreiden.

Dat lijkt niet het geval, concludeert HLB op basis van de resultaten van de proef. Het volledige verslag van het onderzoek van HLB is terug te vinden op de website van Kennisakker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer