Korendijk: windturbines langs randen

De windturbines op de Hoeksche Waard moeten vooral aan de randen van het Zuid-Hollands eiland verrijzen. Ook moeten er andere functies en ontwikkelingen aan worden gekoppeld.

Korendijk%3A+windturbines+langs+randen
© Jhay Baniaga

Dat staat in een advies van het Kwaliteitsteam Hoeksche Waard dat gemeente Korendijk heeft aangeboden aan provincie Zuid-Holland.

Het Kwaliteitsteam heeft de zes locaties onderzocht. Conclusie is dat de locaties in het open landschap de open ruimte van de Hoeksche Waard verstoren. Behalve bij de locaties aan de randen van Korendijk, concludeert het team.

Te klein

Verder is in het advies te lezen dat de gekozen locaties te klein zijn om een goede opstelling van de masten mogelijk te maken, waardoor de opstelling rommelig overkomt.

'Dat geldt ook voor de beoogde locatie 50 van de provincie', aldus voorzitter Miranda Reitsma van het Kwaliteitsteam. 'De zoeklocatie langs het Spui is, in tegenstelling tot die langs de Dordtse Kil, te klein om door de plaatsing van windturbines het verloop van de rivier 'leesbaar' te maken.'

Twee locaties

Het Kwaliteitsteam komt tot twee mogelijke locaties voor de windturbines op de Hoeksche Waard. De eerste is de Spuimonding in Goudswaard. Daar is een combinatie te maken met natuur en de beleving van de Hoeksche Waard vanaf het water.

'De accentuering van de Spuimonding maakt het landschap leesbaar, ook vanaf het brede water. Uiteraard moet de bescherming van de natuur- en cultuurhistorische waarden hierin worden meegewogen, maar het is de moeite waard om te verkennen of een en ander samen kan gaan', zegt Reitsma.

Lijn A29

De tweede locatie is de sanering en opschaling van de lijn nabij de A29 te onderzoeken. Korendijk sluit in dat perspectief aan bij de voorkeurslocatie van gemeente Cromstrijen. Reitsma: 'Bij deze locatie kun je inzetten op de ontwikkeling van een 'poortwerking' van de A29'.

'Dat is ook provinciaal beleid. Het vraagt wel om een andere blik van de gemeenten, maar ook van de provincie. Zo kan zij haar grensoverschrijdende rol en positie innemen', aldus de voorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer