WUR: mengteelt goed voor bodem

Onderzoekers van Wageningen University (WUR) en China Agricultural University hebben aangetoond dat mengteelt goed is voor de bodem.

WUR%3A+mengteelt+goed+voor+bodem
© eigen foto Wageningen UR

Na acht jaar mengteelt was het gehalte aan bodemorganische stof in vergelijking met ‘monoteelt’ met 4 procent toegenomen en het gehalte organische bodemstikstof met 10 procent.

Mengteelt kan daarmee een bijdrage leveren aan het in de bodem vastleggen van het broeikasgas CO2. Mengteelt vermindert ook de uitspoeling van nutriënten naar het grondwater.

Hogere opbrengsten

Verhoging van organische koolstof en organische stikstof in de bodem verbetert bovendien de bodemvruchtbaarheid, waardoor hogere opbrengsten kunnen worden gehaald.

Mengteelt van gewassen wordt veel toegepast door kleine boeren in minder ontwikkelde economieën, maar vindt weinig toepassing in de westerse intensieve landbouw.

Benutting

Toch heeft mengteelt voordelen: efficiënter landgebruik, natuurlijke onderdrukking van ziekten en plagen en betere benutting van natuurlijke hulpbronnen zoals water en nutriënten.

Wageningen University en China Agricultural University publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer