‘PPO-studie biedt duidelijkheid’
Het PPO-onderzoek maakt duidelijk dat de sierteelt niet volop gebruikmaakt van niet-toegelaten middelen, reageren LTO-vakgroep Boomkwekerij en Vaste planten en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).
Joost van WinsenPPO concludeert na haar navorsingen dat maar één residu in lelie het gevolg lijkt van een niet-toegelaten toepassing. Andere door Greenpeace aangetroffen residuen van niet-toegestane middelen op de bollen en tuinplanten komen van kruisbesmettingen of door importen, stellen zij.
‘Het is aannemelijk dat het merendeel van deze residuen het gevolg is van toegelaten toepassingen in andere EU-landen’, staat in het rapport ’Ketenanalyse residuen van gewasbeschermingsmiddelen’, dat deze week is gepubliceerd.
De onderzoekers zeggen ook dat de toegelaten middelen niet schadelijk zijn voor bijen omdat ze hierop zijn getest door de toelatingsinstantie. Verder staat in het rapport dat het aantal residuen per monster wordt verklaard door het grote aantal stoffen dat is toegelaten in de gewassen.
Greenpeace zei na haar onderzoek dat niet alleen illegale middelen zijn gebruikt, maar ook dat veel residuen zijn aangetroffen op de monsters en dat de middelenresten schadelijk zijn voor bijen.
Jan Veltmans, bij de LTO-vakgroep verantwoordelijk voor fytosanitaire en gewasbeschermingszaken, zegt dat het onderzoek de routing duidelijk heeft gemaakt.
‘Handelen volgens de regelgeving kan leiden tot het aantreffen van residu. Bewustwording hiervan en kennisdeling zijn van groot belang. Minimale hoeveelheden middelenresten worden nog na jaren aangetroffen.’
Adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB veroordeelt het geval van illegaal gebruik dat in het onderzoek naar boven is gekomen. ‘De KAVB gaat bekijken hoe het kruisbesmettingen van heel lage waarden in de toekomst kan voorkomen’, zegt hij. Verder werkt de bollensector aan een certificeringsysteem dat zekerheid moet bieden welke gewasbeschermingsmiddelen zijn toegepast.
De verklaring die PPO geeft voor de vondst van de residuen, noemt campagneleider landbouw Herman van Bekkem van Greenpeace aannemelijk. Maar dat neemt volgens hem niet weg dat er in Nederland illegale middelen worden gebruikt.
Melding NVWA
Een tweede Greenpeace-studie in 2014 en een recente melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over illegale middelen tonen dat aan, zegt Van Bekkem.
PPO heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van de LTO-vakgroep, KAVB en Anthos.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZND) #65695
Gebruikt, € 5.247
-
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland TN75S
2001, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Woensdag33° / 18°65 %
-
Donderdag22° / 15°20 %
-
Vrijdag23° / 11°15 %