‘Natuurlijk vreetgedrag benaderen’

‘Goed voeren van zogende zeugen is belangrijker geworden. Zeugen brengen steeds meer biggen ter wereld. Ze lopen tegen fysische grenzen aan om die biggen van voldoende melk te voorzien’, zegt Pappot.
‘Als varkenshouder moeten we alles in het werk stellen om te zorgen dat kraamzeugen veel melk produceren en niet te veel conditie verliezen tijdens de zoogperiode. Te magere zeugen zijn vaak moeilijk weer drachtig te krijgen. Optimaal voeren in de kraamstal vind ik daarom van groot belang.’
De komende maanden laat Pappot alle afdelingen van het nieuwe voersysteem voorzien. Bij automatisch kraamstal voeren bepaalt een zeugenhouder vooraf zijn voerstrategie. Met andere woorden: hij kiest voercurves die het best bij zijn bedrijf passen. De voercurves verschillen per worp.
‘Met automatisch kraamstal voeren kun je het natuurlijke vreetgedrag van varkens benaderen. Wilde zwijnen eten de hele dag door kleine beetjes. Daar zijn onze varkens ook op ingesteld. Als je ze ineens veel voer voorschotelt, gaan ze schrokken. Een zeug overvreet zich snel met alle gevolgen van dien’, zegt Pappot.
Pappot probeert het natuurlijke bioritme van varkens te benaderen door de omvang van de voergiften te variëren. ‘’s Morgens krijgen ze iets minder dan ’s avonds.’ De zeugen krijgen in de zoogperiode vier keer per dag voer, ook ’s nachts. Daarmee wijkt de zeugenhouder af van het advies van leverancier Nedap om te beginnen met tweemaal daags voeren de eerste dagen na het werpen om zo de kans op doodliggen zo klein mogelijk te houden.
‘Het is goed voor de zeug om de eerste dagen na de geboorte regelmatig te eten. Omdat we hier onderzoek doen voor onze voerleveranciers ForFarmers Hendrix en Nutreco, registreren we veel. We hebben met camera’s vastgelegd dat extra voerbeurten niet leiden tot meer onrust. Van extra uitval door doodliggen is geen sprake. Vaker voeren sluit beter aan bij de meer dan twintig keer per dag dat een zeug de biggen laat zogen.’

Verschil

Ook in de afdelingen waar hij automatisch kraamstal voeren nog niet heeft geïnstalleerd, lukt het Pappot om zeugen 9 kilo voer per dag te laten opnemen. Maar hij ziet wel verschil. Onder meer in de vorm van dunnere mest. Bij automatisch kraamstal voeren blijft controle op de voeropname nodig.
Voorkomen van overvreten is belangrijk. Want als dat gebeurt, duurt het een paar dagen voor een zeug weer goed vreet. Dat kost zo vier dagen melkproductie.
‘Het verschilt per zeug of ze de stijgende voergift aankan. Als ik restvoer in de trog zie liggen, is actie nodig. Via mijn smartphone bedien ik het systeem. Zo kan ik een zeug een voerbeurtje over laten slaan of een paar dagen terugzetten in de voercurve.’
Pappot stelt dat automatisch kraamstal voeren hem helpt om zeugen beter in conditie te houden. ‘Het gevolg is dat ze na het spenen sneller en beter berig worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer