Coöperatie Roos in de maak

De landelijke commissie Roos wil de gewascoöperatie Roos in het leven roepen. Dit meldt LTO Glaskracht Nederland.

Eind vorige week sprak de commissie zich unaniem uit voor de oprichting van de coöperatie. Met de oprichting wil de commissie de continuïteit van het gewasgericht onderzoek veiligstellen. Voor knelpunten in de teelt, zoals meeldauw, trips, wol- en schildluis, is onderzoek noodzakelijk.
‘Het streven is om genoeg geld te verzamelen om knelpunten in de teelt direct aan te kunnen pakken en toekomstgericht onderzoek te initiëren’, zegt Nicos van Aalst, netwerkcoördinator snijbloemen bij LTO Glaskracht Nederland.
Leden van de gewascoöperatie kunnen onderzoeksideeën indienen. De onderzoeksresultaten worden uitsluitend gedeeld met de leden van de gewascoöperatie. De afdracht aan het collectief in 2015 is 375 euro per bedrijf en 350 euro per hectare.

Vlot

Sinds het begin van deze week kunnen rozentelers zich aanmelden voor de coöperatie. Ondanks de drukte vanwege Vrouwendag is al 75 hectare aangemeld, zegt aldus Van Aalst. ‘De aanmeldingen lopen vlot.’
In Nederland wordt op ruim 310 hectare rozen geteeld. ‘Het doel is om minimaal 155 hectare binnen te halen.’ Als de bundeling van rozentelers tot stand komt, is dat de negende gewascoöperatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer