Boek als ode aan de kievit

Magische krachten

Ook aan het fel begeerde ei van de kievit worden magische krachten toegedicht. Is het een wonder dat juist deze vogel zo diep is geworteld in onze Friese volksaard en cultuur? Pieter Breuker illustreert dat in zijn boek ook aan de hand van vele uitdrukkingen en gezegden en behalve in tekst schetst hij ook in beeld een interessant profiel. De wetenschapper heeft daarvoor een beroep gedaan op de buitengewoon omvangrijke kunstcollectie van Hayo Graatsma uit Oranjewoud. Het is werkelijk verbluffend wat deze bejaarde narcotiseur in een halve eeuw bijeen heeft weten te brengen.
Breuker heeft zijn boek gemaakt om te lezen en te bekijken, vertelt hij. “Er is royaal omgesprongen met kunstuitingen niet alleen van Friese kunstenaars. Opmerkelijk is de grote plaats die ljip en aai innemen in de kunst, met name in de dichtkunst, het korte verhaal en de ambachtelijke- en beeldende kunst.”
Die grote plaats kwam voornamelijk op gang na de Tweede Wereldoorlog, legt Breuker uit. “Eerst gaat het om realistisch werk, maar steeds vaker wordt het persoonlijker van aard en kievit, het ei, het zoeken er naar en de natuurbeleving worden steeds belangrijker. Samen zijn ruim honderd schilderijen, tekeningen en andere illustraties met fragmenten van gedichten en verhalen opgenomen.
Toen de Bond Friese VogelWachten in 1997 50 jaar bestond werd een gedichtenwedstrijd over ljip en aaisykjen uitgeschreven. Dat leverde maar liefst honderd inzendingen op, doorgaans van hoog niveau.”
Toen vorig jaar via het Friese kunstcentrum Keunstwurk een beroep op Friese kunstenaars werd gedaan kwamen er nog weer 34 reacties binnen, vertelt Breuker. “Een deel daarvan is opgenomen in dit boek, dat mede tot stand is gekomen wegens de toenemende druk op het eieren zoeken.”

Tekst en foto’s Marten van Kammen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer