Alle natuur bij waterschap in categorie ‘Natuur’

De Hoge Raad heeft in december met een uitspraak duidelijkheid verschaft over de indeling van natuurterreinen bij de waterschapsheffing. Jarenlang was er discussie wanneer terreinen voor die heffing wel of niet tot de categorie ‘Natuur’ behoorden. De heffing voor die categorie is lager dan voor de categorie ‘Ongebouwd.’

Alle+natuur+bij+waterschap+in+categorie+%E2%80%98Natuur%E2%80%99
© peter van Houweling

Volgens de Hoge Raad maakt dat niet uit als het beheer van zulke natuurterreinen gericht is op ontwikkeling en instandhouding van het natuurdoel. Ook het inschakelen van een agrarische pachter bij het beheer doet volgens de Hoge Raad niet ter zake.
De uitspraak van de Hoge Raad is nu de leidraad voor het toepassen van de Waterschapswet. Dit maakt een einde aan een jarenlange discussie over de indeling van natuurterreinen bij de waterschapsheffing.
De Unie van Waterschappen laat het over aan de waterschappen hoe ze hiermee omgaan. De Unie raadt zijn leden aan om in gesprek te gaan met de betreffende terreinbeheerders, vooral met de eigenaren die de laatste jaren bezwaar hebben gemaakt tegen de indeling van hun terrein in de categorie ‘Ongebouwd’. Eigenaren die de laatste jaren gewoon het tarief voor ‘Ongebouwd’ hebben betaald, ontvangen een teruggave.
Eigenaren die in overleg met het waterschap betaling hebben uitgesteld, ontvangen een naheffing die is gebaseerd op de indeling in de categorie ‘Natuur’.

Foto: Peter van Houweling

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer