Geslaagde+%27wateroefening%27+Kockengen
Nieuws
© De Stichtse Rijnlanden

Geslaagde 'wateroefening' Kockengen

De calamiteitenoefening wateroverlast in Kockengen is geslaagd. De oefening werd gisteren uitgevoerd door gemeente Stichtse Vecht, de Veiligheidsregio Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Een belangrijk doel van de oefening was het testen van de aangescherpte samenwerkingsafspraken tussen gemeente, waterschap en VRU. Deze afspraken zijn vastgelegd in een conceptdraaiboek wateroverlast Kockengen.

De oefening is goed verlopen, en wordt geëvalueerd op verbeterpunten, die verwerkt worden in een definitief draaiboek.

Draaiboek

Na de recente wateroverlast van afgelopen zomer in Kockengen, hebben de overheden een specifiek draaiboek wateroverlast Kockengen opgesteld. In dit draaiboek staat beschreven op welke manier er tijdens een wateroverlast wordt opgeschaald en samengewerkt en hoe de communicatie wordt georganiseerd.

Ook staan de concrete maatregelen beschreven die nodig zijn om de gevolgen van de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Die maatregelen bestaan onder meer uit het opzetten van stuwen, het sluiten van waterinlaten, het controleren van roosters voor gemalen en het plaatsen van noodpompen.

Scenario

In het geoefende scenario was er al veel regen gevallen en werd nog meer regen voorspeld. Deze regen zorgt voor ernstige wateroverlast in het dorp en omliggende gebieden.

Er was opgeschaald naar coördinatiefase 3 bij het waterschap. Tijdens de oefening is er een Kern Beleidsteam bijeenkomst belegd onder leiding van de burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht.

Maatregelen

Ondertussen waren er ook buiten in het veld diverse acties uitgezet om de wateroverlast tot een minimum te beperken.

De maatregelen die tijdens een echte wateroverlastsituatie worden genomen zijn in het veld nagelopen en deels ook uitgevoerd. Het gaat onder meer het dichtzetten waterinlaten, opplanken van stuwen, controleren van gemalen en het plaatsen van zandzakken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer