Frikadellen met krieken

Een goed gezegde luidt: ‘Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.’ Dat overkwam mij een maand terug bij een bijeenkomst in België, waar ik een presentatie gaf namens de Pig Innovation Tour (PIT) voor tachtig Belgische varkenshouders.
Het was een eindje rijden vanuit Bathmen, maar de ambiance was het waard. Een oude kerk met bijgebouwen, vrijwilligers achter de tap en Belgische gezelligheid troef in het kleine provisorisch ingerichte restaurant.
Voorafgaand aan de presentatie wilde ik even iets eten. De vrijwilligers probeerden me ‘frikadellen met krieken’ aan te bevelen. Mede omdat we binnen PIT ook out of the box denken, dacht ik: ‘Dat wil ik wel eens proberen.’ Wat bleek, het waren gehaktballen overgoten met warme kersen.
Deze boer kent dat niet: frikandellen zijn geen gehaktballen en de combinatie warme kersen met koud gehakt, tja, vreet je dat? Na overtuigingskracht van de vrijwilligers en andere aanwezigen ben ik eraan begonnen. Wonderbaarlijk, het was of er een engeltje over mijn tong pieste, zo lekker was dat. Ik ben blij dat ik het heb gegeten, want iets onbekends bleek onverwacht toch heerlijk te zijn. Iets zei mij: ‘Waarom hebben wij dit niet in Nederland?’
Zouden wij als agrariërs ook niet anders moeten denken? Wellicht dat burgers graag in een megastal willen kijken en een workshop slachten van een koe willen meemaken en dan achteraf constateren dat het heel anders is dan ze hadden gedacht. Boeren moeten deze arrangementen dan wel overtuigend en smakelijk voorzetten, want anders geldt het gezegde: ‘Wat de burger niet kent, dat vreet hij niet.’
Mede om deze reden gaan wij deze zomer speciale evenementen op Piggy’s Palace organiseren. We hebben geen enkel idee hoe de burger dit ‘vreet’, maar we zullen net als de Belgische vrijwilligers met overtuigingskracht en een lage prijs goede ingangen vinden om de burgers meer kennis van de varkenshouderij mee te geven.
Ook ben ik benieuwd of we ons team kunnen overtuigen of we frikadellen met krieken kunnen laten serveren in een van de lokale restaurants. Als je het onderweg ergens op de menukaart zien staan, dan weet je in ieder geval waar het idee van frikadellen met krieken vandaan komt. Laat u verrassen: ‘Een boer kent en vreet smakelijk.’

Erik Stegink

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer