Blijvend grasland belangrijk onderdeel nieuw GLB

In het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is het in stand houden van blijvend grasland een belangrijk onderdeel. Een perceel grasland wordt als blijvend grasland gezien als deze ten minste vijf jaar niet in de vruchtwisseling van het bedrijf is opgenomen.
Op het moment dat een perceel voor de zesde achtereenvolgende keer wordt opgegeven als grasland, wordt het blijvend grasland.
In het nieuwe GLB is afgesproken dat het aandeel blijvend grasland per lidstaat maximaal 5 procent mag dalen. De daling wordt gemeten ten opzichte van het referentiejaar 2012. Nederland kiest ervoor om het aandeel blijvend grasland nu nog niet per bedrijf in de gaten te houden, maar op nationaal niveau.
Op het moment dat het aandeel grasland te veel krimpt, onderneemt Nederland actie gericht op de individuele ondernemer. Bij een daling van 3 tot 5 procent kan dit betekenen dat er een omzetverbod wordt ingesteld. Bij een daling van 5 procent of meer kan dit een herstelplicht inhouden.
Een omzetverbod betekent dat het perceel grasland moet blijven. Het mag wel worden gescheurd, zolang er maar weer gras wordt ingezaaid. Herstelplicht betekent dat een perceel weer moet worden teruggebracht naar grasland en dan ook grasland moet blijven.
Het is dus in 2015 toegestaan blijvend grasland te scheuren. Echter, als het areaal blijvend grasland te veel daalt, kan er wel een omzetverbod of herstelplicht worden ingevoerd. Een uitzondering is blijvend grasland in Natura 2000-gebieden. Blijvend grasland in Natura 2000-gebieden moeten grasland blijven. Ook het scheuren van blijvend grasland daarbinnen is niet toegestaan.
U kunt in uw perceelsregister bekijken of uw percelen blijvend grasland zijn. Ga naar mijn.rvo.nl naar het onderwerp Grond, kies vervolgens voor Percelen registreren en ga naar Direct regelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer