%27Voedselsector+Rusland+baat+bij+sancties%27
Nieuws
© wikipedia

'Voedselsector Rusland baat bij sancties'

De Europese sancties, de crisis en de ineenstorting van de roebel hebben een aantal Russische voedselproducenten goed gedaan.

Producenten van vlees, fruit, groenten, graangewassen, vis en suiker gaat het voor de wind, meldde The Moscow Times die een aantal voorbeelden geeft.

Zo zag vlees- en veevoerproducent Cherkizovo zijn omzet in 2014 met 30 procent stijgen tot omgerekend ongeveer 1 miljard euro.

Verdubbeling winst

Dat er een link is met de Europese sancties, is volgens een mededeling donderdag van het bedrijf duidelijk. De winst per maand verdubbelde ten opzichte van de maanden ervoor in dat jaar, nadat de import uit de Europese Unie (EU) in augustus was gestopt.

Het als suikerproducent in 1995 begonnen conglomeraat Rusagro zag vorig jaar zijn omzet met 57 procent stijgen, ook tot ongeveer 1 miljard euro. De landbouwgigant heeft zich ook gestort op vlees, vetten en olie. De inkomsten uit vlees stegen in 2014 met 142 procent, die uit suiker met 32 procent.

Suikerprijzen

De snel stijgende suikerprijzen zijn ook een zegen voor graan-, soja- en suikergigant Razgulay.

Bij het stoppen van de import van veel Europese producten, was het feest bij het nieuwe visserijbedrijf Russkoe More (2011). De waarde van de aandelen van het bedrijf stegen snel dankzij de 'recordwinst'.

Tegensancties

Nadat de ruzie over het lot van Oekraïne een jaar geleden uit de had was gelopen en Rusland zich de Krim had toegeëigend, stelden de EU, de Verenigde Staten en Canada half maart de eerste sancties tegen Rusland in. Het Kremlin reageerde 20 maart met wat 'tegensancties'.

In augustus ging president Vladimir Poetin over tot een importverbod van voedsel- en zuivelproducten uit onder meer de EU. Rusland importeerde jaarlijks voor bijna 12 miljard euro voedsel en zuivel uit de EU.

ANP

• Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische EU-producten

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer