‘Zaai geen gras bij muizen’

Wanneer er nog muizen op een perceel aanwezig zijn, heeft zaaien geen zin. Die harde boodschap kwam maandag naar voren op een bijeenkomst van Agrifirm. Ook is een goede inschatting en inplanning van het aanwezige ruwvoer een must. Daarbij moet de betere kwaliteit ruwvoer worden vastgelegd voor het melkvee.

Ida HylkemaDe muizenplaag breidt zich snel uit en begint een landelijk karakter te krijgen. ‘We krijgen nu signalen uit het hele land’, zei verkoopmanager regio Noord-Midden Ben Scholman van Agrifirm Feed.
De gevolgen zijn groot. Niet alleen wordt het huidige gewas kaalgevreten, ook voor nieuwe gewassen vormen de muizen een plaag. ‘Ze weten de zaadjes te vinden en vreten alles wat je zaait’, zegt specialist ruwvoermanagement Jacob van Veldhuisen van Agrifirm Feed.
De aanwezige melkveehouders kregen het advies zo snel mogelijk een inschatting van de ruwvoervoorraad en het te verwachten ruwvoertekort te maken, zodat ze op zoek kunnen naar alternatieven. Agrifirm Feed adviseert om kuil van goede kwaliteit voor het melkvee te reserveren, zo nodig aangevuld met snijmaïs.

Blijven melken

Een ander alternatief is vochtrijk mengvoer en extra (rustig) krachtvoer. ‘Zorg ervoor dat je blijft melken’, stelde specialist voeding Lucas Talsma. Daarbij is het belangrijk dat de drogestofopname op peil blijft en dat er voldoende structuur in het rantsoen zit.
Voor jongvee en droge koeien kan bijvoorbeeld stro in combinatie met brok of vochtrijk mengvoer een alternatief zijn. De extra kosten voor jongvee bedragen volgens de berekening van Agrifirm dan 1,80 euro per dier per dag (voor een pink van vijftien maanden).
De extra kosten voor voeraankoop voor droge koeien bedragen 2,64 euro voor gemengd rantsoen tegen 2,94 euro voor het Total Dry-concept van Agrifirm (onbeperkt rantsoen van gesneden tarwestro in combinatie met Total Cry Excellent voer).
Zolang er muizen zijn, heeft inzaaien van het grasland geen zin, waarschuwde Van Veldhuisen. Daarna is de keuze voor het soort gras afhankelijk van het gebruiksdoel. Wie snel veel opbrengst wil hebben, kan voor gps met onderzaai gras kiezen. Het gerst (tarwe of haver kan ook) zorgt voor een betere ontwikkeling van grasland en onderdrukt onkruid. Voorwaarde is dat de pH van de grond hoog genoeg is.
Snelle grassoorten zoals Italiaans raai zorgen ook voor een snelle eerste snee. Maar deze percelen houden niet lang stand en moeten binnen één tot enkele jaren weer worden overgezaaid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer