Goedbezochte excursie langs de Centrale As

Met zestig deelnemers, precies een bus vol, maakte LTO Noord Tytsjerksteradiel/Dantumadeel woensdag een excursie langs de Centrale As. De aanleg van de nieuwe, voor een groot deel dubbelbaanse, autoweg in Noordoost-Friesland raakt de agrarische sector volop.
‘Tijdens de busrit was er met name aandacht voor wat er gebeurt rondom de gebiedsontwikkeling. Het gaat wel om 7.000 hectare’, vertelt afdelingsvoorzitter Romke van der Wal.
Durk Bakker en Sjouke Hoekstra zijn twee van de vier vertegenwoordigers die namens de landbouw in de gebiedsontwikkelingscommissie zitten. Zij gaven op bevlogen wijze uitleg tijdens de excursie. De Centrale As omvat het traject vanaf Dokkum tot Nijega en de rondwegen om Hurdegaryp en Garyp.
‘De weg doorsnijdt vele kavels’, legt Van der Wal uit. ‘Dat zou betekenen dat boeren moeten omrijden na de aanleg. Daarom is er een tiental bedrijfsverplaatsingen. Daarbij is er de intentie om zo groot mogelijke huiskavels te maken, ook bij de achterblijvers.’ Dat proces loopt nog. Zo worden er bij Garyp drie nieuwe boerderijen gebouwd.
Ander aandachtspunt is de aanpassing van de wegen in de dorpskernen, waar nu nog de doorgaande route doorheen loopt. Daar komen bijvoorbeeld drempels en wegversmallingen.
‘Boeren moeten wel vlot bij hun eigendommen kunnen komen. Als het lastig is om door de dorpen te rijden, dan is dat een zorgpunt voor de agrarische sector. Dat hebben wij nadrukkelijk uitgesproken. We roepen onze leden op om dat in de gaten te houden’, aldus Van der Wal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer