Diffuse coating houdt CO2 beter binnen

Een diffuse coating op het kasdek zorgt voor een beter groeiklimaat en heeft een gunstig effect op het CO2-gehalte in de kas. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Plant Lighting deed bij twee paprikatelers.

Diffuse+coating+houdt+CO2+beter+binnen
© Plant Lighting

'Naast een betere lichtverdeling en minder warmtestress, kan de teler zijn ramen langer dichthouden, zodat er minder CO2 ontsnapt', zo vat onderzoeker Govert Trouwborst van onderzoeksbureau Plant Lighting de boodschap samen.

Hij presenteerde de resultaten vorige week tijdens een seminar op de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem.

Schaduwplekken

Diffuus licht is licht dat van alle kanten op het gewas valt doordat het verstrooid of gebroken wordt. Bij normaal glas is het lichtniveau in de kas niet egaal. Daardoor ontstaan er in de kas zowel donkere schaduwplekken als hotspots, plekken die te warm worden.

Met diffuus licht, verkregen door speciaal glas of een coating op traditioneel glas, is de verticale en vooral de horizontale lichtverdeling in de kas veel beter. Dat zorgt voor een beter groeiklimaat.

Luchten

Normaal gaan telers bij oplopende temperaturen op hotspots de kas koelen door te luchten. Het neveneffect daarvan is dat zowel het CO2-gehalte en als het vochtgehalte wegzakken.

'Een coating geeft wel wat lichtverlies, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je hierdoor meer CO2 in de kas weet te houden. Dat vraagt wel de durf om minder te luchten op zulke momenten. Je moet ermee leren werken', stelt Trouwborst.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer