Consument kiest met vork voor bodembeheer

'Uiteindelijk kiest de consument met zijn vork ook voor een vorm van bodembeheer', stelt filmmaker Fransjan de Waard op de website van The Milk Story. De cineast tekent voor de film 'Bodemboeren', die morgen op de Bio-Beurs in Zwolle première gaat.

Consument+kiest+met+vork+voor+bodembeheer
© The Milk Story

Het Jaar van de Bodem is begonnen. Op initiatief van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO buigt de wereld zich in 2015 over het wel en wee van de bodem.

'Dat wee is daar natuurlijk de aanleiding voor, want zo'n jaar is in wezen een schetterend alarmsignaal. Vanuit mondiaal agrarisch perspectief is er in Nederland niet zo veel aan de hand, overall', vindt De Waard.

Biljartlaken

Een delta met sediment vanuit half Europa, altijd water bij de hand en het reliëf van een biljarttafel. 'Kom er maar eens om', geeft de filmmaker in zijn blog op The Milk Story aan.

'Volgens mij heeft ons dat lui gemaakt. We zijn de bodem voor lief gaan nemen, alsof de productiviteit ervan een natuurlijk gegeven is dat nooit verloren gaat.'

Bodemleven

Het benul van bodemleven, het belang en het beste beheer daarvan, moeten naar mening van De Waard zo'n beetje opnieuw worden uitgevonden.

'Geen wonder dat lidstaat Nederland zich in stilte hult ten antwoord op deze por van de Verenigde Naties om zich het lot van de bodem als bron van ons voedsel publiekelijk aan te trekken.'

Animo

Wat er wel op gang komt, illustreert in de ogen van de filmmaker dan ook vooral het animo van onderop om de boel nieuw leven in te blazen.

'Individuele boeren en hun eigen netwerken, ondernemende foodies en agroactivisten, school- en moestuiniers, geleerde solisten, jonge holisten en humisten, kantelaars en transitietrawanten.'

Lippendienst

De bodem als levend organisme krijgt van een ontkiemende bodembeweging niet uitsluitend lippendienst, verzekert De Waard: 'maar strijdlust bij de composthoop en ongeschreven uren aan het beeldscherm'.

'Het Jaar van de Bodem biedt hun een uiterst welkom podium om in contact te komen met de consument.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer