Overleg bollenteelt Veluwe

Arnhem - Gedeputeerde Staten van Gelderland willen overleg met alle partijen over de vergunningplicht voor bollenteelt op de Veluwe.

Gelderland vindt dat de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel die voor de teelt wordt ingezet risico’s kan opleveren voor nabijgelegen natuurgebieden. Dat is in strijd met de Natuurbeschermingswet. De provincie baseert zich daarbij op onderzoek door Alterra.
De bollentelers moeten van de provincie voor een teeltvergunning vanaf dit jaar eerst aantonen dat dit risico niet optreedt. GS constateert nu echter dat het provinciaal beleid niet strookt met het landelijk beleid. Daarin bepaalt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) of er risico’s zijn voor de omgeving.
‘Om te voorkomen dat rijk en provincie in deze kwestie tegenover elkaar komen te staan, willen we met alle betrokken partijen overleg voeren’, schrijft GS. Naast het ministerie van Economische Zaken zijn dat Alterra, CTGB en LTO Noord.

Realiteitszin

Voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland verwacht dat Gelderland de vergunningplicht voor bollentelers op de Veluwe weer terugdraait.
‘Voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen worden de veiligheidsmarges landelijk bepaald. Dat willen we ook zo houden, daar kan de provincie dan niet tussen gaan zitten. Op dat punt verwacht ik realiteitszin van de provincie.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer