Omzet kleinbloemige roos lager

FloraHolland heeft vorig jaar minder omgezet met de kleinbloemige roos door een kleinere aanvoer.

Omzet+kleinbloemige+roos+lager
© Thierry Schut Fotografie

Joost van WinsenVia de bloemenveiling werd in 2014 voor 98,2 miljoen euro aan kleinbloemige rozen verkocht. Dit is 1 miljoen euro minder dan in het voorgaande jaar.
De aanvoer zakte van 941 miljoen in 2013 naar 919 miljoen stelen in het afgelopen jaar. De middenprijs was met 0,11 euro per stuk nagenoeg hetzelfde.
Met de 98,2 miljoen omzet houdt FloraHolland de stijging vast die in 2012 inzette. In de jaren ervoor lag de verkoopwaarde zo’n 20 miljoen euro lager, veelal veroorzaakt door niet alleen een kleiner aanbod, maar ook een lagere prijs.
In tegenstelling tot bij de grootbloemige roos komt nagenoeg niets meer uit Nederland zelf. De grote stroom kleinbloemige rozen die via FloraHolland worden verhandeld, komen uit landen als Ethiopië, Kenia, Zimbabwe en Oeganda. Pakweg honderd telers voeren bij de bloemenveiling aan.

Retail en discounters

Het aandeel van de klok bij de kleinbloemige roos is gezakt naar 20 procent. ‘Het merendeel wordt direct verkocht aan retailers en discounters in de Europse Unie’, zegt een woordvoerder van de bloemenveiling.
De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Scandinavië. ‘Minimale houdbaarheid van zeven dagen en fair trade zijn eisen die de markt domineren’, stelt FloraHolland.
De aanvoer bestaat hoofdzakelijk uit gemengde kleuren. Daarnaast zijn oranje, rood, geel en wit populair.
In vergelijking met de grote broer, de grootbloemige roos, is de kleinbloemige variant van ondergeschikt belang voor Flora Holland. De totale verkoopwaarde van de grootbloemige roos lag vorig jaar op 667,8 miljoen euro.
Het aantal telers van de grootbloemige variant is twee keer zo groot en er gaat ook nog een veel groter deel van deze rozen via de klok.

Totaal

De totale rozenomzet van FloraHolland lag in het afgelopen jaar op 766 miljoen euro, wat 14 miljoen minder is dan in 2013, maar gelijk is aan het niveau van 2012.
Voor de crisis lag de rozenomzet op een gelijkwaardig niveau. In 2009 – het eerste jaar waarin de gevolgen van de economische teruggang duidelijk zichtbaar waren bij de bloemenafzet – verkocht FloraHolland in totaal voor 679 miljoen euro aan klein- en grootbloemige rozen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer