Bodemvruchtbaarheid volgens arts Hans Peter Rusch

Han ReindsenBodemvruchtbaarheid staat in de belangstelling, vooral in de biologische landbouw. Hans Peter Rusch (1906-1977) uit Oost-Pruisen (Polen) was arts, microbioloog en een van de grote pioniers van de biologische landbouw.
Rusch onderzocht de microbiële toestand van verschillende bodems en ontwikkelde de ‘Rusch-test’. Daarmee kon hij aan de hand van de aanwezige microflora in de bodem de bodemvruchtbaarheid bepalen, zoals de gezondheid van mensen in de medische bacteriologie wordt onderzocht.
In het boek geeft Rusch geen recepten voor een betere land- en tuinbouwtechniek. Het gaat vooral over het biologisch denken. Over een biologische kringloop die je niet moet verstoren met kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.
Een belangrijk thema is het onderhouden van een vitaal bodemleven. De invloed van landbouwkundige ingrepen op de kwaliteit van het bodemleven wordt uitvoerig beschreven. ‘Een optimale dosering van kunstmest is nergens en nooit mogelijk’, luidt een conclusie.
Het boek schenkt veel aandacht aan het belang van voldoende organische stof in de bodem, belangrijk voor het bodemleven. Boeren voeren te weinig organische stof aan om de bodemvoorraad op peil te houden.
In het boek wordt de vertering van ruwvoer door bacteriën in de pens van de koe vergeleken met de rol van het bodemleven. Als we een koe niet goed voeren, raakt de pens van steek. Als we de bodem niet goed voeren met organisch materiaal, kan het bodemleven niet goed functioneren.
Bijzonder is dat het boek een gebruiksaanwijzing heeft, nodig omdat niet alle delen voor iedereen even vlot leesbaar zijn. Wie praktisch is ingesteld, kan de eerste vier hoofdstukken beter eerst overslaan, luidt het advies. Wie alleen snel de hoofdzaken wil weten, leest alleen de vetgedrukte tekst.
De eerste druk van de originele Duitstalige uitgave ‘Bodenfruchtbarkeit, eine Studie biologisches Denkens’ verscheen in 1968. De achtste druk kwam vorig jaar uit, evenals een Nederlandse vertaling. Er is ook een Franse vertaling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer