LTO Tubbergen wil info over vergunningen

LTO Noord-afdelingTubbergen wil met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur informatie van provincie Overijssel over het injecteren van vervuild boorwater in voormalige zoutkoepels in Twente.

'Boeren moeten voor alles wat zij doen over allerhande vergunningen beschikken, wij vragen ons af of dat voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ook geldt. Ik heb het idee dat het economisch belang hier groter is dan de mogelijke milieuschade', zegt afdelingsvoorzitter Nicole Scholten Linde.

Net als veel burgers maken ook boeren zich ernstig zorgen over de risico's die zijn verbonden aan het transport van verontreinigd boorwater vanuit de boorlocatie Schoonebeek in Drenthe en het injecteren ervan in de ondergrond inTwente.

'Als er lekkage optreedt, dan zijn de gevolgen niet te overzien. En wat er dan over tien jaar gebeurt, kan niemand goed inschatten', aldus de LTO-bestuurder.

Scholten Linde is met name bang voor de mogelijke gevolgen voor natuur en landbouw. 'Voor je het weet moet je je koeien binnen houden en heb je het over een voedselschandaal waar wij nog tot in lengte van jaren last van hebben. Dan heb je het naast de milieuschade ook over aanzienlijke imagoschade.'

Reëel risico

Volgens Scholten Linde is er een reëel risico. 'De ondergrond is hier heel grillig. Er kan van alles gebeuren.' Net als veel anderen is de LTO-bestuurder onlangs op een informatieavond geweest over het project.

'Daar kwamen echter geen bevredigende antwoorden. Daarom willen we nu de informatie kunnen natrekken die bij de provincie ligt. Wij gunnen het de NAM wel; die willen net als wij ook economische groei. Maar het moet wel verantwoord zijn.'

Steun

LTO Noord Tubbergen en de andere LTO-afdelingen in Twente zoeken nu steun bij de gemeentelijke en provinciale politiek en de samenleving. 'Ze zijn al aan pompen, dus je kan nu niet zo veel meer. Maar mischien wel als we met zijn allen optrekken. Het moet hier geen tweede Groningen worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer