Boek+over+werken+met+Jelsumer+fokvee
Nieuws
© NVT

Boek over werken met Jelsumer fokvee

De Friese vereniging voor historische landbouw Afron heeft haar nieuwe boek 'Strie moat bolsterje' gepresenteerd. Het boek gaat over werken op het fokbedrijf Vijver Zathe in Jelsum in de jaren 1950-1969.

Met het verschijnen van dit boek zijn verhalen vastgelegd van mensen die in die tijd werkzaam zijn geweest op de boerderij Vijver Zathe of in dienst waren van Jan en Rigtje Wassenaar in Jelsum.

Er wordt verteld over het werken op de boerderij, de sociale verhoudingen in die tijd en de sociale contacten onderling.

Tarwestro

De titel van het boek is ontleend aan een van de verhalen van een arbeider. Die moest bij de ontvangst van een lading tarwestro, dat als strooisel onder de koeien dienst moest doen, eerst door Wassenaar zelf worden gecontroleerd op mogelijke verontreinigingen zoals stro van kanariezaad.

'Strie moat bolsterje' vond meneer Wassenaar. 'Bolsterje' is in het Nederlands vertaald 'opveren' en van zuiver tarwestro kon een luchtig, verend strobed onder de koeien worden gemaakt. Het stro werd elke dag verschoond en enkele keren per dag opgeschud.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer